Vroege vrijdagochtendloop

Zes uur, de wekker gaat. Ik ben gelijk klaarwakker en spring uit bed. Het is vrijdag en dan heb ik de gewoonte om voor het werk mijn trainingsrondje te lopen. Vandaag staat er 12 km bij 141 BPM op het programma. Ik weet al precies waar ik langs wil. Het rondje van vorige week was prachtig en vraagt om een herhaling. Snel trek ik mijn loopkleding aan, drink nog wat en doe een rustmeting voor mijn hartslag. 48, niet helemaal zo laag als ik had verwacht, maar prima! Ik loop naar buiten terwijl ik ademhalingsoefeningen doe. Een druk op het horloge en het looprondje is begonnen. Nog maar net het bruggetje over merk ik dat het niet zo lekker loopt als normaal. Mijn schenen zijn wat gevoelig. Zal wel over gaan denk ik nog, maar een paar honderd meter later twijfel ik. Is het wel verstandig om te lopen? Forceer ik dan niet te veel? Het gevoel in de schenen verandert niet, ik moet kiezen. Doorgaan of rechtsomkeert. Ik besluit het laatste te doen en ben om half 7 weer thuis. Agnes staat in de keuken en schrikt van de deur die open gaat. Ze had mij pas over een uur thuis verwacht. “Wat is er aan de hand?”

Als ik één ding heb geleerd in de jaren dat ik sport, is dat je moet luisteren naar je lijf. Zo gauw het begint te protesteren is het zaak je training aan te passen. Waarschijnlijk was het gevoel in de schenen tijdens het lopen vanzelf minder geworden naarmate ik verder was gelopen, maar ik doe liever een stapje terug. De marathon is over 2 maanden en ik neem geen risico hiermee. Shin Splints is een veel voorkomende hardloopkwaal, waar ik een aantal jaren geleden ook last van heb gehad. Forceer je het, dan zit je zomaar maanden in de lappenmand. Vandaag wordt dus een rustdag en inmiddels ligt het coolpack in de vriezer. Straks maar even wat kou erop en dan kijk ik zondag wel opnieuw hoe het gaat. Als alternatief voor het lopen kan ik altijd nog een training op de crosstrainer doen, of een lekker en rondje op de racefiets maken. Dat is een stuk minder belastend voor de schenen en ook best leuk om te doen!

Share Button