Onderhoudsbeurt

Als je auto naar de garage moet voor een onderhoudsbeurt kun je natuurlijk een leenauto of leenfiets gebruiken om je naar huis te verplaatsen. Ik zag een kans om van een nood een deugd te maken. Waarom niet lekker naar huis hardlopen? Er stond toch een training op het programma.

En zo stond ik vanmorgen om half 9 bij de garage. De medewerker bij de balie stond me wel even aan te kijken toen ik daar in loopkleding mijn autosleutel kwam droppen, maar vond het geloof ik ook wel leuk! Buiten nog even snel een selfie en toen rustig een stukje inlopen door de woonwijk.

renault

Eenmaal daarbuiten aangekomen heb ik de timer van mijn Polar sporthorloge gestart. Het tempo werd verhoogd en de 10 km VOLUIT die op het programma stond was begonnen. Vooraf had ik nagedacht over de opbouw van deze afstand. Met de laatste keer in gedachten wist ik dat ik beter een constant tempo kon lopen dan te hard van start te gaan. Mijn mikpunt was 4:40 per kilometer te lopen en dan op het eind nog te versnellen als dat er in zat. In het begin had ik wel wat moeite om het juiste tempo te bepalen, maar na een kilometer of 2 ging dat bijna vanzelf. Verstand op nul en lopen, langs het water. Elke volle kilometer even snel op de tussentijd kijken, snel rekenen hoeveel ik achter of voor lag op mijn schema en gaan! Vooral gaan! Ik had namelijk een doel: mijn snelste 10 km ooit lopen. Aangezien ik geen wedstrijdloper ben en beperkte kennis en ervaring heb met opbouw van een race was GAAN de strategie.

Bij 7 kilometer had ik het gevoel dat het moest kunnen. Ik ging nog prima, al werd de ademhaling wel wat onrustig. De 8 km moesten in 37 minuten worden gelopen had ik berekend, dan zou ik op mijn berekende eindtijd moeten kunnen uitkomen. Het klokje gaf aan dat ik nog steeds op schema zat en de versnelling voor de laatste 2000 meter werd ingezet. Ik kreeg het wel zwaarder, mede vanwege de wind die ik nu recht tegen had, maar ik kon het tempo prima vasthouden. Zo kwam ik uiteindelijk op een nette 46.02 minuten voor 10.03 km. Een verbetering van mijn beste tijd met een halve minuut!

10km

Een mooie bevestiging van mijn goede vorm. Dit geeft nog meer vertrouwen in de marathon die over een maand al op het programma staat. Ik heb er zin in!

Share Button