Asserstadsloop

Sinds mijn inspanningstest heb ik een aantal weken kunnen trainen op mijn marathonhartslag. Voorheen liep ik met een vrij hoge hartslag, maar om de marathon uit te lopen is het verstandiger om wat rustiger aan te doen. Mijn test heeft uitgemaakt dat ik op 154 bpm moet lopen, een flink stuk lager dan ik normaal deed. Tijdens het trainen had ik daarom ook het gevoel niet vooruit te komen, wilde ik mijn hartslag zo laag houden. Ik was daar al voor gewaarschuwd, maar dat is toch even wennen. Langzamerhand merkte ik dat mijn snelheid weer hoger werd terwijl ik een lagere hartslag aanhield. Het effect van trainen werd al zichtbaar. Om mezelf nog eens op de proef te stellen heb ik me ingeschreven voor de Asserstadsloop. Zo kon ik me testen tijdens een 10 km wedstrijdloop. Het doel… zo snel mogelijk naar de finish!

Samen met een paar honderd lopers stond ik aan de start. De eerste kilometer ging gelijk al veel sneller dan ik van tevoren had bedacht. Maar ik zat in een goede flow, dus wilde wel door. De eerste doorkomst (er werden 2 ronden van 5 km gelopen) was prima, maar na 7 km begon de hartslag wel flink op te lopen. Met ademhalingsoefeningen kon ik de hartslag nog wel iets controleren, maar dat was later ook niet meer mogelijk. Een kilometer voor de finish… nog even een beker water in mijn gezicht. Verkoeling had ik nodig! En nog even doorzetten voor de laatste meters. Eenmaal in het centrum stonden er veel toeschouwers die me over de streep hebben geschreeuwd. Een tijd van 45:59 was de beloning voor het harde lopen. Sneller dan ik had verwacht!

 ASL1 ASL2 ASL3