Ademhaling

Vorige week liep ik de Asserstadsloop. Het was prachtig weer, zelfs iets aan de warme kant voor hardlopen vond ik. Deze run was voor mij een test, te gebruiken bij het bepalen van mijn trainingsschema voor het Sportrusten programma. Dat betekende wel dat ik hard zou moeten lopen, het beste eruit halen! De laatste kilometers ging dat wel ten koste van mijn ademhaling.

Het Sportrusten programma is niet alleen een hardloopschema, maar gaat ook uit van ademhalingsoefeningen. Het pakket bevat daarom ook een boek:  Verademing.

sportrustenpakket

Een paar dagen geleden ontving ik het pakket en sindsdien heb ik wat in het boek zitten bladeren. Belangrijk motto: adem niet te vaak! Veel mensen hebben een veel te hoge ademhalingsfrequentie. Met ademhalingsoefeningen kun je dat onder controle krijgen.

Over ademhalingsoefeningen gesproken: Een tijdje geleden was ik bij een klant. Het viel me op dat hij hetzelfde sporthorloge droeg als ik. We raakten daar ook al snel over aan de praat en van Sportrusten naar ademhaling kwam het onderwerp op de POWERbreathe. Hij had zo’n apparaat gekocht en was daarmee aan het trainen geslagen. Nog niet zo lang en intensief, dus over het trainingseffect kon hij nog niet veel zeggen. Ik zal hem binnenkort nog eens vragen.

De vraag die in mij op kwam: Zou de POWERbreathe complementair zijn aan de ademhalingsoefeningen? Ik ben er nog niet uit…