Sportrusten schema

100dagen

In 2014 ben ik begonnen steeds langere afstanden te lopen. Gewoon voor mijn lol, om te kijken hoe dat ging. Van 8 naar 10 km ging bijna vanzelf. En nog een extra lus erbij en het rondje zat op 14 kilometer. Collega’s van me waren druk aan het trainen voor de marathon van New York. Aangestoken door hun enthousiasme ben ik zelf ook meer en langere afstanden gaan lopen, totdat ik spontaan een halve marathon liep. Ik zat in een positieve flow die werd doorbroken toen ik op vakantie door een ongelukkige sprong in een zwembad mijn enkelbanden scheurde. De rest van 2014 is er niet veel van opbouwend hardlopen terecht gekomen….

Ondertussen had ik mezelf wel een doel gesteld. In 2015 zou ik een marathon gaan lopen! De trainingsmethode van mijn collega’s zag ik alleen niet zo zitten. Ellenlange duurlopen, veel kilometers maken en een best grote kans om te overtrainen. Op internet vond ik een trainingsprogramma dat meer bij me past: Sportrusten! 100 dagen trainen, 4 keer per week en dan nooit langer dan 14 kilometer. Veel mensen verklaren me voor gek.

Dat kan toch niet! Je moet wel 3 x 14 km lopen hoor! Zo heb je toch geen basis!

Deze uitspraken heb ik afgelopen maanden veel heb gehoord. Maar als iets voor onmogelijk gehouden wordt, dan wil ik het tegendeel bewijzen. In mei heb ik daarom een inspanningstest gedaan, die de basis is voor mijn Sportrusten trainingsschema. Tot 10 juli concentreer ik me voornamelijk het doen van ademhalingsoefeningen en het lopen op een specifieke hartslag. Zo krijg ik een gevoel hoe mijn lichaam reageert en hoe ik hier zelf invloed op kan uitoefenen. ¬†Maar vanaf 10 juli… 100 dagen Sportrusten!!!

Lopen voor MS